Lakomecz-Möbel Bt

Tel: (30) 211-2439
Tel/Fax: (1) 258-1511

e-mail: lm-bt@freemail.hu

Székhely: 1171. Budapest, Nápoly u. 75.

NYÍLÁSZÁRÓK ÁRNYÉKOLÁSTECHNIKA DÍSZPANELEK GALÉRIA

KIVONATOS ÁRLISTA

NYÍLÁSZÁRÓK

ACTUAL SPECTUS   Üvegtípusok Karbantartás és kezelés

     

ACTUAL

    

A szárny-, tok- és lezáró profil 5 hõszigetelõ kamrája egy síkba esik, ily módon kitûnõ a hõ- és hangszigetelõ képesség.

Beépítési mélység    88 mm
Tokszélesség          71 mm
Szárnyszélesség      80mm

A 88 mm-es beépítési mélység és a speciális kiképzésû merevítõvas elsõ osztályú stabilitást kölcsönöz.

Keskeny látható szélesség (109 mm).
Az üvegfelület aránya nagyobb azáltal, hogy a szárny és a tok látható szélessége kisebb. Ezáltal a helyiség világosabb, barátságosabb és a bejövõ több napfény hatására energia takarítható meg.

MACO típusú vasalattal szerelt.

„Lendületes“ profildesign (törvényileg védett és szabadalmaztatott) elegáns optikai megjelenés.

Minden színben kapható.

Fautánzatú fóliabevonattal is (tölgy, aranytölgy, oregon vagy terra). 

Jó minõségû középgátas rendszer, magas vízgát a tokban.

A szárnyban elhelyezett tömítések használatkor nem sérülnek, rálépés ellen védettek, ily módon hosszú élettartammal bírnak.

Komplett tartozék- és kiegészítõ program rendelhetõ.


vissza a lap tetejére
vissza a főoldalra

SPECTUS

   

Olyan ablak- és ajtórendszer, melyen nincsenek éles, kiálló élek, felületi egyenetlenségek. Precíz technológiával készül.

A külső rész finoman ívelt kialakításai sokkal esztétikusabb illesztést tesznek lehetővé.

Beépítési mélysége 71 mm.

A profil szürke gumival ellátott.

SIEGENIA-AUBI vasalattal szerelt.

Az alumínium- és acélmerevítők nagy választékának mindegyikét úgy tervezték, hogy gyorsan és ügyesen felszerelhetők legyenek.

Az 5 kamrás rendszernek köszönhetően javul a hőszigetelő hatás.

Az üveg a profil közepére kerül, mely a szerkezetek nagyfokú stabilitását eredményezi.

A fő- és kiegészítő profilok bő választékot kínálnak.vissza a lap tetejére
vissza a főoldalra

ÜVEGTÍPUSOK

Fokozott hõszigetelõ üvegek: argonnal és nemesgázzal töltve

A hõszigetelõ üvegszerkezetek területén rendkívül széles a termékpaletta: az egyszerû float üvegekbõl összeállított szerkezettõl kezdve a legmodernebb, 1,0 W/m2K hõátbocsátási tényezõjû szerkezetig minden elem megtalálható a kínálatban. 

Egyre inkább elterjedõben vannak a fokozott hõvédelmet biztosító "Low-E" bevonatú üvegszerkezetek, melyekkel energiamegtakarítást és az üvegfelületek közelében érezhetõ hidegérzet megszûnésével a lakótér konfortérzet-javulását érhetjük el. A hõátbocsátási tényezõ (K-érték) csökkenésével a többlet beruházás költségei a fûtési költségek csökkenésével pár éven belül megtérülnek, és a hosszú távú üzemeltetés során történõ megtakarítást más, hasznosabb dolgokra lehet költeni. Ezen túlmenõen pedig csökkenthetõ a környezetszennyezés, a CO2 kibocsátás. 

Ezen üvegszerkezetek - magas fényáteresztés mellett - optimalizált, kedvezõ naptényezõvel is (g-érték) rendelkeznek, miközben kiváló K-értéket biztosítanak.

Napvédõ hõszigetelt üvegek

Mivel az építészeti tendenciák sajátossága az egyre nagyobb üvegfelületek alkalmazása, fontos szempont a hõvédelem mellett a megfelelõ napvédelem biztosítása, továbbá a homlokzat megjelenését, arculatát meghatározó szín és reflexió kiválasztása.
A napvédelmet biztosító üvegszerkezetek megakadályozzák, illetve csökkentik a belsõ térnek a napsugárzás hatására bekövetkezõ túlzott felmelegedését, melynek különös jelentõsége van a légkondicionált épületeknél.
Egy adott légtér klimatizálási energiafelhasználása akár négyszer nagyobb is lehet, mint az ugyanezen légtér fûtésére fordított energia, ezért fontos a megfelelõ napvédelem (g-érték) megválasztása. Az üzemeltetés során megtakarított energia nem csak költségmegtakarítást eredményez, de közvetlenül illetve közvetetten csökken a környezetszennyezés mértéke is. 
Erre a célra rendkívül sokféle, különbözõ üveget alkalmazhatunk, melyek az adott típusra jellemzõ technikai teljesítõképességük függvényében igen széles árskálán mozognak.

Hangszigetelõ és biztonsági üvegek

A fényáteresztés, a K- és a g-érték mellet egyre gyakoribb követelmény a nyugalom és a biztonság, melyet a megfelelõ zajvédelem, továbbá az edzett és/vagy ragasztott biztonsági üvegek biztosítanak.

A polivynil-butil fóliával ragasztott üvegek fej feletti üvegezéshez, korlátoknak, üveglépcsõknek illetve járófelületeknek kiválóan alkalmasak. Tetszõleges grafikák homokfúvásával a dekoráció illetve a csúszásmentesítés is megoldható.

Ragasztott biztonsági üvegek minõsített típusai:
"A" átdobást gátló
"B" betörést akadályozó
"C" golyóálló
"D" robbanás biztos üvegek.

Kétrétegû hõszigetelõ üvegek

A jó minõségû hõszigetelõ üvegek legfõbb jellemzõje az, hogy a gyártási technológiák fejlõdésével kettõ vagy három rétegû ablaküveg készül, amely azonban mégis egy építõelemet jelent.

Ennek az úgynevezett hõszigetelõ üvegszerkezetnek mérhetõ fizikai jellemzõi vannak. A legfontosabb ilyen jellemzõ az "u" érték (korábban "k" érték), amely az üvegfelületen vagy az ablakszerkezeten jelentkezõ hõveszteséget mutatja.
Ha ez az adat u érték 1,1 W/m2K, ez azt jelenti, hogy jó hõszigetelõ tulajdonságokkal rendelkezõ üveget választottunk, hiszen a hõveszteség mértéke 10 Kelvin fok benti-kinti hõmérséklet különbség esetén sem haladja meg az 1,2 Wattot négyzetméterenként.

Technikailag ez úgy érhetõ el, hogy a lakótér felõli üvegtábla külsõ oldalát úgynevezett lágyfém-bevonattal (Low-E réteggel) látják el, és a köztes teret argongázzal töltik fel.

Low-E, rövidítés a low emissivity angol szóból származik aminek jelentése, alacsony sugárzási érték.

Ha egy kétrétegû üvegszerkezetet két lágyfémbevonatos üvegbõl állítunk össze akkor az "u" érték további 0,2-el csökkenthetõ.


Hangszigetelõ üvegek

A jármûforgalom növekedésével együtt jár a fokozott zajterhelés. Egy üvegszerkezet hangszigetelési értéke nem más, mint a hanghullámokkal szemben kifejtett ellenállása.

A zajgátlás mértékegysége a decibel (dB)

Napvédõ üvegek: Hõ, zaj és napvédelem a homlokzatépítésben

A modern építészetben az üveghomlokzatok egy egész irányzat meghatározó elemévé váltak, sajátos karaktert kölcsönözve ezzel az épületnek. A légies megjelenés mellett az üveg átvette a hagyományos építõanyagok funkcióját is. Ez a szerepváltás tette szükségessé, hogy az üveggyártó cégek modern, ún.
multifunkcionális bevonatokkal ellátott üvegtípusokat fejlesztettek ki. A korszerû, nagy szelektivitású lágyfémbevonatok már nagy mennyiségû természetes fény átáramlását teszik lehetõvé, de ugyanakkor határt szabnak a mögöttes területek felmelegedésének. Ennek köszönhetõen a klimatizálási és a világítási költségek csökkenthetõk, de a téli idõszakban a hõszigetelõ funkció is biztosított. Tehát egy gépészetileg jól megtervezett homlokzat biztosítja az effektív nyári hõvédelmet, a kiváló téli hõszigetelést, és a nagy fényáteresztõ képesség csökkenti az épület üzemeltetési költségeit.

Jellemzõ napvédõ üvegek:
- Anyagukban színezet abszorpciós üvegek
- Keményfém bevonattal készült reflexiós üvegek
- Félkemény bevonattal készült napvédõ üvegek
- Multifunkcionális bevonattal ellátott napvédõ üvegek

Biztonsági üvegszerkezetek

Aktív biztonságrólakkor beszélünk, ha az üvegezés megakadályozza a behatolást, az átdobást vagy extrém esetben az átlövést, illetve a robbanás során keletkezõ lökõ hullámok épületbe történõ behatolását. Ezen a területen a ragasztott biztonsági üvegek kerülnek felhasználásra.

A passzív biztonság azt jelenti, hogy az üveg jellegébõl adódó sérülési lehetõségeket kívánjuk elkerülni. Ezek az úgy nevezett edzett üvegek, melyek több rétegben összeragaszthatók.

A ragasztott biztonsági üvegek, - vagy ahogyan rövidítve mondjuk VSG üvegek - kettõ vagy több üvegtábla összeragasztásával készülnek. Az eljárás során a 120 fokos hõmérsékleten és 15 bár nyomás mellett a fólia szervesen beépül az üveg felületébe és víztisztává válik.

Az edzett üvegek az edzési eljárás során az üvegtáblákat valamivel 600 °C feletti hõmérsékletre melegítik, majd hirtelen nagy teljesítményû ventilátorok segítségével lehûtik. Az így kezelt üvegeknek nagyobb a nyomó szilárdsága és ez teszi õket alkalmassá a fokozottabb igénybevételû helyeken történõ felhasználásra.

Az üvegszerkezetekkel kapcsolatos  általános tudnivalók

Általános irányelvek
A hõszigetelõ üvegek tárolásánál, rakodásánál, szállításánál, beépítésénél, tisztításánál a tevékenységet végzõ személytõl elvárható, hogy az üveg alapvetõ tulajdonságait ismerje, az idevonatkozó munkavédelmi elõírásokat betartsa, a szükséges munkavédelmi eszközökkel rendelkezzen és ezeket rendeltetésszerûen használja is.

Tárolás
A kész hõszigetelõ üvegszerkezeteket a függõlegeshez közeli helyzetben, e célra kialakított állványokon kell tárolni. A ledõlés ellen az üvegeket vagy üvegszorító rudakkal vagy a terhelésnek megfelelõen megválasztott pántoló szalagokkal kell rögzíteni. Az üvegtáblákat egymástól, az üvegiparban használatos parafa hézagolókkal kell elválasztani.

Rakodás, szállítás
Az üvegszállító állványok gépkocsira történõ felrakodása daru, illetve targonca segítségével történhet. A teherbírás megválasztásánál figyelembe kell venni az üveg fajlagos súlyát, ami 2,5 kg/köbdeciméter. A szállítás, mozgatás idejére a szállítóállványokat a gépkocsin, a fuvarozásnál szokványos eszközökkel rögzíteni kell.

Beépítés
A beépítést mindig egy megfelelõ szaktudással rendelkezõ szakember végezze el, az üvegszerkezet tulajdonságainak figyelembevételével. Az üvegezés magában foglalja az üvegszerkezet elhelyezését, az ablak, illetve ajtószárny derékszögbe történõ feszítését, a rögzítést valamint a külsõ és belsõ tömítést is. Minden esetben gondoskodni kell az üveg és a befoglaló szerkezet közötti légrés kiszellõztetésérõl. Védjük az üvegszerkezetet az építkezés során elõfordulható sérülésektõl, szennyezõdésektõl, mechanikai behatásoktól.

Tisztítás
Az üvegtáblák tisztítását akkor kell elvégezni amikor az üvegszerkezet már rögzítésre került. Az elsõ tisztítás alkalmával távolítsuk el az etikettet, a távtartó parafa maradványait is. A tisztításhoz használjunk az üzletekben erre a célra értékesített tisztítószereket, puha szivacsot, kendõt, speciális tisztítóeszközt. Ne használjunk súrolószert, éles fém eszközöket, melyek az üveg felületén karcolásokat okozhatnak.

További tudnivalók
Azok az üvegkárok melyek termikus, (utólagos fóliázásból, festéstõl, a szellõzést megakadályozó rolóktól, stb.) vegyi, (nem megfelelõ tömítõanyagok használata) ill. dinamikus hatások (ütés, feszítés, karcolás, stb.) következtében jelentkeznek, nem tartoznak a gyártó szavatossági körébe. Különösen figyelmet kell fordítani arra, hogy az üvegszerkezet és a közelében lévõ fûtõtest között legalább 30 cm távolság legyen.


vissza a lap tetejére
vissza a főoldalra

KARBANTARTÁS ÉS KEZELÉS


Keret, tok

Tömítések


Vasalatok


Üvegvissza a lap tetejére
vissza a főoldalra